29 septembrie 9 seara.
Dupa o zi in Frankfurt, tinuti in puf de compania Condor, indopati cu prajituri, cafea, breakfast, lunch, am luat autocaru din fata hotelului si spre aeroport. Am facut iarasi check in, am primit aceleasi locuri in avion, ne-am mai plimbat putin prin duty free si iata-ne la poarta de imbarcare. Dupa ce ne-am strans cu totii, inainte sa ne urcam in avion ne-a vorbit iar capitanu. Era unu singur. Stewardesa o umflase cu o noapte in urma, incercand sa pasterze calmul la bordul aeronavei ne spusese ca e pilotata de 3 piloti foarte experimentati. De fapt era un singur comandat si un subofiter. Bun, ne vorbeste capitanu: stimati oaspeti, regretam nespus intamplarea de ieri, bla bla bla, daca vreti sa renuntati puteti sa o faceti acum, noi nu va fortam sa va urcati la bordul aeronavei noastre. Daca o faceti o faceti pe propria barba. Totusi tin sa mentionez ca avionul a fost reparat si vom zbura cu acelasi. Sa nu va faceti griji ca si eu am familie, daca avionul n-ar fi suta la suta sigur nu m-as urca nici eu in el. Cu asta ne-a convins. Capitanu era neamtz, astia nu prea mint. Cica 2 tevi ar fi fost gasite in neregula la bord. Una era infundata, iar cealalta era crapata, da acum le-au schimbat si putem s-o luam la drum. Cum era de asteptat nu s-a razgandit nimeni asa ca buluc buluc in stil nemtesc, adica formand o coada perfecta, ne-am urcat in avion. Salut vecine, ce faci vecine! Cum v-a placut in Frankfurt? Mai deloc, dar voua? Nici noua.., mai schimba o vorba in drepta una in stanga, uite c-am ajuns iar la 10.000m altitudine. Zborul a fost curat ca lacrima. Ne-au indopat cu alcoale, prajituri, s-au comportat steweardesele exemplar. Mult mai bine decat cu o zi inainte.
Indicatoarele de zbor deja indicau Golful Piersic, deci parcursesem mai bine de jumate de drum.
Unii dintre noi citeau, altii sforaiau, altii se plimbau pe culoar, era un moment numai bun s-o fac mandra pe fosta mea profesoara de geografie cu un conspect de nota 10 despre Maldive. Profesoara am avut in scoala generala, in liceu am avut profesor. Dar cand ma gandesc la ultima lectie de geografie, imi fuge gangul la clasa a 8a. Cam ciudat dar iata cum sta treaba cu Maldivele. Dispuse sub forma unui lant dublu compus din din 26 atoli se intind pe o suprafata de 90.000 km patrati, cu tot cu apa bineinteles. Deci pe o suprafata cam de 3 ori mai mica decat are azi Romania.
Dexonline.ro zice asa despre atol: “atol = insula de corali in forma de inel”. Sunt curios ce zice dexul ala clasic despre atol. Cert este ca un atol nu este o insula, este o formatiune de insule. Dar sa continui cu conspectul. Arhipelagul cuprinde 1192 de insule, dintre care 200 sunt locuite. Populatia nu depaseste 320.000 de locuitori iar cel mai mare oras e Male care e si capitala. Maldive e tara cea mai mica din Asia atat ca numar de locuitori cat si ca suprafata cu pamant. Apa nu se pune, e peste tot. Cel mai inalt “varf” are 2 metri 30 de centimetri. Daca avem timp poate ne cataram si noi pe el. Limba oficiala se numeste Divehi, care in sanscrita ar insemna insula. Un atol este format dintr-un recif de coral viu inconjurat de nisip in forma de bara. Cea mai mare insula se numeste Gan si apratine atolului Laamu. De aceasta data din pacate noi n-o sa apucam s-o vizitam. Recifurile de corali sunt formate din corali vii dar si din ramasite de corali. Impreuna actioneaza ca o bariera impotriva marii, impotriva valurilor mari si a furtunilor. Astfel formanduse lagunele. Vegetatia pe insule nu este foarte bogata din cauza concentratiei foarte ridicate de sare in solul de langa plaja. Copacul national este cocotierul. Se pare ca sarea nu-l deranjeaza prea tare, pentru ca este intalnit peste tot. Cate insule atatea specii de peste sau chiar mai multe. Ar fi peste 2000 de specii de peste. Le numar, daca lipseste vreuna.. scriu un mail 😀 si fac o plangere. Incepand cu pestisori de corali, frumos colorati pana la rechini, morene si toate speciile de pisici de mare: Manta ray, Sting Ray, Eagle Ray. Rechinul balena este la el acasa in Maldive. Sper sa am norocul sa inot si eu langa unul. Oceanul indian actioneaza ca un tampon. Nu din ala din reclame ci mai degraba din ala de tren. Oceanul absoarbe caldura o inmagazineaza dupa care o elibereaza incetisor. Temperatura este cuprinsa intre 24 si 33C pe tot parcursul anului. Cele 4 anotimpuri in Maldive sunt numai 2: unul uscat cu muson si unul ploios cu vanturi si ploi puternice. In ultimul secol, nivelul marii s-a ridicat cu peste 20cm. Pentru Maldive al carui punct cel mai inalt nu depaseste 230cm, este foarte mult. Presedintele se gandeste din ce in ce mai serios sa cumpere terenuri in Australia, India, Sri Lanka. Daca incalzirea globala nu are de gand sa se opreasca. In cateva secole s-ar putea ca intregul arhipelag sa fie sub apa. Pana in secolul 12 locuitorii erau practicanti ai religiei Budiste. Dupa secolul 12 au fost convertiti la islam. Din 1887 Maldivele au fost protectorat britanic, pana in 1965 cand si-au castigat independenta.
In 2004 Maldive a fost lovita de tsunami, cauzat de cutremurul din Oceanul Indian. Doar 9 insule au scapat fara sa fie inundate. Economia in trecut se baza pe export de scoici, funie din coji de nuca de cocos, export de tuna uscat si nuca de cocos. In prezent economia este asigurata de turism si de pescuit.
Gata cu lectia de geografie. Mi-au amortit oasele de atata stat pe scaun, dar noroc ca se vad deja insulele pe geam. Vecinu finlandez din drepta mea m-a lasat sa fac cateva poze de la geamu lui. Ma imprietenisem cu fica-sa foarte bine. Faceam misto de ea ca are numa 2 ani. Radea de nu mai putea cu tot cu tasu. Avea 5 anisori de fapt. Ia uite si insulele noastre:
Nasu-mi simte aerul de Asia, caldura ma izbeste frapant in cap, aterizasem cu succes si s-au deschis si usile avionului. In tabla si fuzelaj de fier tras in vopsea lucioasa, aeronava noastra nazdravana aterizata pe aeroportul din Male. I-am facut o poza ca sigur n-o s-o uit prea curand. Ia uite ce frumos ii sade aterizata cu rotile pe pista..
Zambetu ne era la ceafa, ochii ne sclipeau de curiozitate, fruntile ne erau transpirate de caldura si umezeala de afara. Aterizasem in mijlocul Oceanului Indian, intr-un paradis tropical situat usor deasupra ecuatorului. Sigur aterizase aeronava noastra, sau eram printr-un colt de rai pe undeva? 😀 Aterizase fara indoiala, asa ca hai sa mergem mai departe!
frumoasa poveste!
citeste continuarea, e si mai frumoasa 🙂
fain mai povestesti…nu stiam ca ai oarece abilitati scriitoricesti…ma
uimesti 🙂
He he 😉 ma bucur ca ti-a placut